ADVANCED SEARCH

This post is (also) available in: Français

Geraak je er nog niet helemaal met de standaard zoekfaciliteiten? Lees hier dan enkele tips&tricks voor de échte expert.

Solr als zoekengine

Belga.press maakt gebruik van Solr als zoekengine. Momenteel is dat versie 8.6 . Net als Elasticsearch is Solr één van de wijdst verspreide zoektechnologieën.

Kan ik mijn Gopress query zomaar gebruiken?

Omdat we in tegenstelling tot Gopress de zoekopdrachten niet parsen ben je als gebruiker verplicht om de exacte query language te hanteren als je verder aan de slag wil. Deze verschilt namelijk licht van Gopress. Dit is alvast belangrijk mocht je je zoekopdracht uit Gopress zomaar willen kopiëren en plakken in het manual boolean query-veld.

Let daar in eerste instantie op het gebruik van capitals: ‘or’, ‘and’ en ‘not’ dien je hier als ‘OR’, ‘AND’ en ‘NOT’ te gebruiken. Voorts zijn andere parameters zoals ‘near’, ‘atleast’ niet langer bruikbaar in deze versie van Solr. De alternatieven daarvoor vind je hieronder terug.

Geavanceerde syntax

De syntax van Solr laat toe dat je sommige termen extra aandacht geeft in je zoekopdracht, of het zoeken eerder vaag wil houden (omdat je bijvoorbeeld de exacte schrijfwijze niet weet), of wil zoeken binnen een specifiek veld….

Voor dit type finetuning raden we je om deze pagina uitvoerig te bestuderen en ermee aan de slag te gaan. Hier vind je de hele solr-syntax terug. Worstel je nog ergens mee, geef ons dan een seintje op belgapress@belga.be, dan kijken we hoe we je verder op weg kunnen helpen

Updated on 12/04/2023

Was this article helpful?

Related Articles